Lansiranje u svemir: Nova posada krenula na orbitalnu stanicu

Dvojica ruskih kosmonauta i američka astronautkinja lansirani su danas iz kosmodroma Bajkonur prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Sergej Riškov, Sergej Kud-Sverčkov iz “Roskosmosa” i Ketlin Rubins iz “Nase” poletjeli su u ruskoj kapsuli u 7.45 časova po srednjoevropskom vremenu.

“Nasin” komentator rekao je da je sve normalno pozivajući se na komunikaciju između ruske kontrole misije i posade. “Roskosmos” je saopštio da je kapsula uspješno ušla u orbitu.

Njihovo putovanje biće prvo sa ljudskom posadom koje će trajati nešto više od tri časa prije spajanja sa Stanicom, pošto je primijenjen ubrzani plan leta u odnosu na standardna putovanja do orbitalne laboratorije, prenio je AFP.

Do sada je ubrzani profil leta, kada je potrebno napraviti samo dva kruga oko Zemlje, koristio jedino teretni svemirski brod “progres” bez ljudske posade. Ruska kapsula lansirana je između dva leta raketa kompanije “Spejs iks”, koja je ranije obavila prvo lansiranje sa ljudskom posadom pod nadzorom “Nase” od 2011. godine.

Sljedeće lansiranje rakete ove privatne firme očekuje se narednog mjeseca.

Ostavite komentar: