Lakši, ali i jeftiniji materijal: Naučnici od listova ananasa prave dijelove za dronove VIDEO

Naučnici su u Maleziji pronašli način da lišće ananasa pretvore u dovoljno čvrst materijal od kojeg se može napraviti skelet dronova.

Profesor Mohamed Thariq Hameed Sultan s Univerziteta Putra je za Reuters izjavio da dronovi napravljeni od biokompozitnog materijala imaju bolji omjer čvrstoće i težine u odnosu na sintetička vlakna od kojih se obično prave skeleti dronova. Ovaj novi materijal je lakši, ali i jeftiniji.
Oštećeni skelet drona se može zakopati u zemlju gdje će se raspasti za manje od dvije sedmice. Prototipi napravljeni od ovog biokompozitnog materijala su već letjeli 1.000 metara, a u zraku mogu ostati 20 minuta. Naučnici sada žele napraviti veće dronove koji mogu nositi veći teret poput različitih senzora za upotrebu u agrikulturi.

Projekt je započet 2017. godine s ciljem pronalaska održivog korištenja otpada od ananasa. Farmeri često spaljuju ili bacaju lišće nakon branja ananasa, a to rezultira zagađenjem zraka. Prodaja otpada umjesto spaljivanja će povećati prihode, a uz to će se zaštititi okolina, piše Klix.

Ostavite komentar: