Kupac je uvijek u pravu: Lambordžini prinuđen da vrati u proizvodnju svoj najskuplji model

Kupac je uvijek u pravu, posebno ako je unaprijed uplatio veliku sumu novca i s pravom očekuje da mu se isporuči naručeni automobil.

U iščekivanju nasljednika svog najskupljeg modela, Lamborghini je izradio posljednju seriju Aventadora i okončao proizvodnju ovog supersportskog automobila.

Međutim, sudeći prema najnovijim informacijama, velike su šanse da će se proizvodna linija još jednom pokrenuti kako bi se napravio određen, za sada nepoznat broj Aventadora.

Nedavni požar na brodu Felicity Ace glavni je uzrok ovakvog epiloga. Od gotovo 4.000 u požaru stradalih automobila koncerna Volkswagen, bilo je oko 1.100 vozila marke Porsche, 186 sa amblemom brenda Bentley i nepoznat broj Lamborghinija.

A među njima je i određen broj Aventadora, piše B92.

Šef Lamborghinija u Americi, Andrea Baldi, za Auto News je izjavio kako još ne zna kakve su posljedice požara kad je u pitanju Lamborghini.

Pritom su mu jedna od najvećih briga upravo Aventadori. Ako su automobili oštećeni, u Lamborghiniju će morati da procijene da li se ta vozila mogu spasiti i obnoviti.

Ako su pak uništeni, velika je vjerovatnoća da će Lamborghini morati da proizvede nove, zamjenske primjerke.

“Nadam da su barem neki primjerci Aventadora na brodu ostali na bezbjednom”, rekao je Baldi.

Pretpostavlja se da će kupci uništenih Lamborghinija na svoje primjerke morati da sačekaju barem šest mjeseci.

U svakom slučaju, i ako su automobili sačuvani, isporuka će kasniti, potvrdio je Baldi.

“Obavijestićemo naše klijente čim dobijemo potpunu sliku o šteti. Nadamo se najboljem, a spremni smo da se suočimo sa najgorim”, zaključio je Baldi.

Podsjećamo, Porsche se 2019. godine našao u sličnoj situaciji kad je blizu obale Francuske potonuo brod Grande America koji je prevozio automobile VW grupacije za Brazil.

Među njima su bila i četiri primerka Porschea 911 GT2 RS koji su potonuli sa brodom. Njemačka kompanija je tada pokrenula proizvodnju i napravila četiri nova primjerka kao zamjenu za izgubljena vozila.

Međutim, njima je bilo lakše da tako nešto urade jer se radilo o automobilu koji mnoge elemente deli sa standardnom 911-icom. Aventador je ipak poseban model.

Ostavite komentar: