Kritika! Mozila traži da se popravi “užasan” Jutjub algoritam

Jutjub je dugo kritikovan zbog algoritma koji mnogim korisnicima baš i ne preporučuje nešto korisno.

Kompanija je obećala poboljšanja, ali kritičari, kao što je Mozila, smatraju da je nemoguće provjeriti da li se na tim poboljšanjima zaista i radi.

Mozila se nada da će njen najnoviji projekat to možda promijeniti. U pitanju je ekstenzija koja omogućava korisnicima da “doniraju” Jutjub preporuke kako bi pomogli programerima da bolje razumiju algoritam Jutjub platforme.

Ekstenzija se zove RegretsReporter, a dostupna je i za Google Chrome i za Mozilla Firefox pregledače.

“Dok pregledate Jutjub, ekstenzija će automatski slati podatke o tome koliko vremena provodite na platformi, bez prikupljanja bilo kakvih informacija o onome što gledate ili pretražujete”, kažu iz kompanije Mozila.

Krajnji cilj je, uz bolje i korisnije opšte preporuke, i bezbednost mlađih korisnika. Na ovaj način smatraju da će bolje moći da se razumije koji sadržaj navodi Jutjub da sugeriše sadržaj koji je nasilan, rasistički ili zavjerenički i identifikuje sve obrasce koji mogu da pokrenu ove preporuke.

Ono što je manje jasno, jeste to koliko će ovi podaci biti korisni i koliko je interesovanje. Da bi dobila zaista korisne podatke, Mozila će morati da ima širok spektar korisnika koji će da dijele Jutjub istoriju.

Međutim, ako ovo bude moglo da pomogne programerima da identifikuju čak i nekoliko obrazaca, to bi moglo da pomogne da YouTube zaista ispuni svoja obećanja i popravi preporuke, piše B92.

Ostavite komentar: