Krenuli na put duži od jednog dana: Četvoro astronauta lansirano u orbitu

Četvoro astronauta lansirano je iz Floride u misiju na Međunarodnoj svemirskj stanici (MSS) u raketi i kapsuli koje je napravila kompanija “Spejs X”.

Ovo je drugi put da je ova privatna firma omogućila Nasi let u svemir. Američka svemirska agencija saopštila je da ovo označava početak nove ere, u kojoj će putovanja astronauta u nižu orbitu osiguravati kompanije na komercijalnoj osnovi.

Među astronautima koji su krenuli u novu misiju su Amerikanci Majkl Hopkins, Viktor Glover i Šenon Volker, a sa njima je i iskusni japanski astronaut Soiči Noguči.

Noguči je tek treća osoba koja je napustila Zemlju u tri različite vrste svemirskih vozila, nakon što je ranije letio u “sojuzu” i šatlu, prenio je Bi-Bi-Si.

Raketa “falkon” i kapsula “dregon” poletjele su iz Svemirskog centra “Kenedi” u 19.27 časova po lokalnom vremenu, a let do stanice u orbiti trajaće nešto duže od jednog dana.

Spajanje sa MSS-om planirano je za utorak u pet časova.

Kada astronauti stignu, pridružiće se posadi koju trenutno čine Nasina Kejt Rubins i Roskosmosovi kosmonauti Sergej Riškov i Sergej Kud-Sverčkov. Kada u MSS-u bude boravilo sedmoro ljudi, kapacitet za obavljanje naučnih eksperimenata u mikrogravitaciji biće povećan tri puta.

Ostavite komentar: