Kradu podatke i novac sa bankovnih računa: Ako imate ove aplikacije – brišite ih odmah

Objavljena je lista aplikacija, zaraženih Joker malverom, koji krade podatke i novac sa bankovnih računa.

Istraživač Android bezbjednosti iz kompanije Kaspersky upozorava na povećanu opasnost koju prouzrokuje Joker malver. Izlistano je ukupno 13 Android aplikacija, koje djeluju bezopasno, ali u sebi kriju opasan malver.

Joker je zapravo i neugodan trojanac – često je prikriven u pozadini, nakon što se instalira aplikacija koja ga sadrži. Poslije određenog vremena, počinje sa svojim malicioznim djelovanjem.

Pomenuti malver je sposoban da ukrade sadržaj SMS poruka (kao što su jednokratni sigurnosni kodovi), a može čak i da prijavi korisnika na različite pretplatničke servise i iznudi na stotine dolara.

Google je već uklonio ove programe iz svoje prodavnice aplikacija – Play Store, ali ukoliko neku od dole izlistanih aplikacija imate instaliranu na svojim uređajima, odmah ih uklonite:

Classic Emoji Keyboard

Battery Charging Animations Battery Wallpaper

Battery Charging Animations Bubble Effects

EmojiOne Keyboard

Easy PDF Scanner

Flashlight Flash Alert On Call

Halloween Coloring

Now QRcode Scan

Dazzling Keyboard

Smart TV remote

Volume Booster Louder Sound Equalizer

Volume Booster Hearing Aid

Super Hero-Effect

Uobičajeni savet za korisnike je da izbegavaju instaliranje neprovjerenih i sumnjivih aplikacija, da se koriste aplikacije provjerenih developera i da se koristi antivirus softver na Android uređajima, prenosi “B92”.

Ostavite komentar: