Korona virus stigao iz svemira? Pojavila se nova čudna teorija naučnika

U moru neobičnih i čudnih teorija o porijeklu novog korona virusa, našla se i jedna u kojoj se sugeriše da je Kovid-19 “došao” iz svemira.

Ostale teorije u odnosu na ovu zvuče dosadno, piše portal Diskaver magazin koji prenosi dijelove istraživanja grupe naučnika, predvođenih Edvardom Stilom i Nalinom Čandrom Vikramasingom.

Profesor Vikramasing je, inače, poznat po svom radu na teoriji panspermije koja tvrdi da život u obliku mikroba ima kosmičko porijeklo.

Ova grupa naučnika je već objavila 10 radova o virusu korona, a u jednom od njih, objavljenom sredinom jula, sugeriše da je Kovid-19 “donio” meteor koji je eksplodirao iznad kineskog grada Songjuan 11. oktobra prošle godine.

Oni smatraju da je meteor, koji je primijećen na 2.000 kilometara od Vuhana, gdje je registrovan prvi slučaj virusa korona, oslobodio “virusne čestice”.

Portal Diskaver magazin napominje da za sada nema čvrstih dokaza za ovu teoriju, kao ni za navode da virusi i bakterije postoje u svemiru.

Podsjeća se i da teorija panspermije nije ništa novo i da su se time bavili i u drevnoj Grčkoj, a u novije vrijeme i astronomi, među kojima Fred Hojl, koji je preminuo 2001. i profesor Vikramasing.

Vikramasing, doktor matematike porijeklom iz Sri Lanke, penzionisani je profesor više univerziteta, među kojima su i Kembridž i Kardif, gdje se bavio astronomijom, matematikom i matematičkom fizikom.

Poznato je da je i ranije iznosio teorije da su se u prošlosti duboki solarni minimumi podudarali sa pandemijama.

“Mislim da je virus došao u oblaku kometne prašine koji se taložio u stratosferi iznad Vuhana, gdje su se dogodili prvi slučajevi zaraze. Zatim se kroz stratosferske vjetrove raspršio u Iran, Italiju i drugdje u pojasu sjeverne geografske širine. Nakon što se virus spusti na Zemlju, širi se ljudskim kontaktom, a sadašnja ograničenja smanjuju širenje. Ali padavine sa neba nikako ne mogu biti spriječene takvim mjerama”, kazao je Vikramasing.

Ostavite komentar: