Korisnicima uzimaju podatke bez dozvole: Odmah obrišite ove dvije Hrom ekstenzije ako ih imate

Korisnici Gugl Hrom pretraživača su upozoreni da bi trebalo da obrišu dvije ekstenzije za koje je otkriveno da kradu podatke. U pitanju su ApVojs (UpVoice) i Eds Fid Hrom (Ads Feed Chrome).

Gigant društvenih medija podigao je tužbu protiv proizvođača obje ekstenzije, nakon što je otkrio da se podaci o korisnicima uzimaju bez dozvole aplikacija Fejsbuk i Instagram.

Napominje se i da su obje ekstenzija dostupne za preuzimanje iz zvanične Hrom prodavnice od septembra, odnosno novembra prošle godine. Od tada, preuzete su između 5.000 i 10.000 puta, što znači da je na hiljade korisnika u opasnosti.

U tužbi se tvrdi da su ugroženi podaci ljudi koji koriste aplikacije Fejsbuk, Instagram, Amazon, Tviter, Linkdin, Pinterest i Jutujub.

Korisnička imena, ID korisnika, pol, datum rođenja, status veze i informacije o lokaciji bili su među podacima koje su ove esktenzije nepropisno prisvajale, zajedno sa preferencama oglašavanja i ostalim parametrima koji pokazuju kako su korisnici komunicirali međusobno, piše b92.

Ostavite komentar: