Ključni test najmoćnije rakete svijeta: NASA provjerava sve motore, a evo šta je plan VIDEO

Danas je ključni test četiri glavna motora koja su zadužena za pogon u prvoj fazi velikog Svemirskog lansirnog sistema (SLS) američke agencije NASA.

A to je ujedno i posljednji izazov za planirani probni let bez posade krajem ove godine. Lansiranje je do sada više puta odlagano, što se pokazalo i skupim, piše Blic.

Nadograđeni kriogeni raketni motori “Aerodžet roketdajn RS-25” upaliće se na punih osam minuta u 17 sati po istočnom vremenu (23 po našem). Isto toliko će raditi tokom stvarnog leta, ukazuje CBS njuz.

Zaključno sa letovima šatla i testovima nakon leta, motori RS-25 pokretani su do sada više od 3.000 puta i radili su ukupno preko 18.000 minuta, ali nikad sva četiri istovremeno i nikad sa raketom veličine kao što je SLS, naslednica “Spejs šatla”. Cilj je testirati performanse u uslovima leta.

“Radujemo se da vidimo ključnu fazu paljenja najmoćnije rakete u svijetu po prvi put”, rekao je direktor programa RS-25 Džef Zoti.

Raketa će težiti 2,6 miliona kilograma, imaće visinu od skoro 100 metara i generisaće četiri miliona kilograma potiska pri polijetanju, što je čini najmoćnijom operativnom raketom u svijetu i najmoćnijom ikad napravljenom u Sjedinjenim Državama.

NASA planira i moćnije varijante za svoj program za Mesec “Artemis”, sa potiskom od 4,3 miliona kilograma, navodi CBS njuz. Za takozvani “zeleni test” u subotu raketa će biti napunjena sa 537.000 galona tečnog vodonika i 196.000 galona tečnog kiseonika za planiranih 485 sekundi rada motora teških 3.526 kilograma.

Ukoliko sve prođe kako treba, NASA će baržom prebaciti prvu fazu rakete – visoku 64 metra a široku 8,4 – do Svemirskog centra Kenedi u februaru, gdje će se postaviti na mobilnu lansirnu platformu. NASA se nada da će lansirati raketu na prvi let kasnije ove godine.

Ostavite komentar: