Kljove sa potopljenog broda: Slonovača iz 16. vijeka donosi nove naučne podatke

Kljove više od stotinu slonova, pronađene na potopljenom brodu koji je nestao prije skoro 500 godina u blizini obala Zapadne Afrike, analizirane su i donose nam nove naučne podatke.

Naučnici su DNK analizom uporedili dobro očuvane kljove, nađene na portugalskom brodu iz 16. vijeka pod nazivom “Bom Žezus” koji je otkriven 2008. godine.

Slonovača stara 500 godina poklapa se sa afričkim šumskim slonom (lokodonta ciclotis), koji je porijeklom iz vlažnih šuma u Zapadnoj Africi i basena Konga. Brod je potonuo sa tovarom slonovače kojom se tada trgovalo, a i sami trgovci su nastradali.

Studija otkriva da su afrički šumski slonovi već živjeli u savani početkom 16. vijeka – dovodeći u pitanje ranije podatke prema kojima se smatralo daje ova vrsta slona počela da naseljava zapadna područja kasnije.

Studija je takođe važna jer otkriva kako se nekada trgovalo slonovačom, posebno između Afrike i Indije.

Studija je prva koja je kombinovala paleo-genomske, izotopske, arheološke i istorijske metode za utvrđivanje porekla, ekološke i genetske istorije ovog materijala, naveli su u međunarodnom timu istraživača, piše RTS.

Ostavite komentar: