Kineski superbrzi voz „juri“ 620 kilometara na sat

Prototip lokomotive koja koristi visokotemperaturnu superprovodnu tehnologiju (HTS) maglev predstavljen je u gradu Čengduu na jugozapadu Kine.

Domaći maglev voz može se pohvaliti brzinom od 620 kilometara na sat, kako navode sa Univerziteta „Southwest Jiaotong”, koji je učestvovao u dizajniranju voza.

Na ceremoniji lansiranja predstavljena je lokomotiva dugačka 21 metar kako polako pluta prugom. Stručnjaci su pozdravili ključni razvoj HTS tehnologije koji je proizašao iz laboratorijskih testova u Kini.

„Iako teorija zvuči dobro, svi su je u prošlosti (tehnologija HTS maglev) doživljavali kao laboratorijsku igračku, bez testova u stvarnoj situaciji”, rekao je Deng Zigang, zamjenik direktora univerzitetskog istraživačkog centra za superbrzi transport magleva u cijevima niskog pritiska.

U poređenju sa drugim maglev tehnologijama, HTS tehnologija je pogodnija za futuristički koncept superbrzog transporta u vakuumskim cijevima, gdje bi vozovi mogli da postignu veću brzinu.

Uključujući investiciju od 60 miliona huana (9,3 miliona američkih dolara), projekat maglev zajednički su razvili Univerzitet „Southwest Jiaotong”, China Railway Group Limited i CRRC Corporation Limited.

 

 

Ostavite komentar: