Kina uspješno lansirala novu svemirsku letjelicu

U aprilu, Kina je lansirala glavni modul „Tijanhe“ što je bio odlučujući korak u ambicijama Pekinga za ulazak u „svemirsku trku”.

Svemirska stanica sa tri modula biće aktivna paralelno sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS), iza koje stoje Sjedinjene Države, Rusija i Japan (Kina je isključena).

Inače, tek 2003. godine, Kina je poslala prvog astronauta u orbitu, pa je u tom smislu na trećem mjestu svijeta, poslije Sovjetskog Saveza i SAD.

Kina je u orbitu slala i probne model „Tjangong 1“ i „Tjangong 2“, u kojima su astronauti kratko mogli da borave.

„Tjandžou“ će pristati uz modul „Tijanhe“, koji će obezbijediti zalihe za buduće astronaute, kao i pogonsko gorivo za održavanje u orbiti.

Sljedeće godine, Kina će lansirati još dva osnovna modula – „Ventijan“ i „Mengtijan“, koristeći “Long March 5B”, svoje najveće i najsnažnije svemirsko transportno vozilo.

Ta raketa, sposobna je da pošalje 25 tona tereta u nisku Zemljinu orbitu, a bila je razlog za zabrinutost početkom maja, pošto je ponovo ušla u atmosferu.

Izvještaji medija upozoravali su na „nekontrolisani” ponovni ulazak u jezgro rakete, ali ostaci rakete konačno su bezopasno pali u Indijski okean.

Očekuje se da do 2022. godine, budu lansirane i četiri letjelice sa ljudskom posadom i četiri teretne letjelice, manjim raketama, koje imaju maksimalno malu nosivost od 14 tona, odnosno 8,8 tona. Tada se planira i početak rada stanice.

 

 

Ostavite komentar: