Kina planira prvu potragu za naseljivim planetama

Kineski naučnici su predložili svemirski projekat za istraživanje univerzuma kroz svemirski teleskop kako bi se otkrile naseljive planete slične Zemlji izvan Sunčevog sistema, udaljene oko 32 svjetlosne godine od naše planete.

Kako prenosi Kineski međunarodni radio, projekat je nazvan „Otkrivanje obližnje nastanjive egzoplanete” (Closeby Habitable Exoplanet Survey, skraćeno CES skreaćeno CES). Ako bude uspješno sproveden, to će biti prva svemirska misija specijalno osmišljena kako bi bile otkrivene nastanjive planete slične Zemlji oko obližnje zvijezde slične Suncu.

Istraživanje naseljivih planeta van Sunčevog sistema jedno je od ključnih polja fundamentalnih istraživanja u astronomiji.

– CES treba da pruži ključne odgovore na pitanje da li smo sami u univerzumu, kao i na pitanje kako planete mogu postati kolijevka života – rekao je Đi Đijanghui, profesor iz Opservatorije Purpl Mountajn pri Kineskoj akademiji nauka, koji je ujedno glavni istraživač misije ĆEC.

Đi je naveo da je do sada otkriveno i potvrđeno više od 5.000 egzoplaneta, uključujući 50-ak planeta sličnih Zemlji u naseljivoj zoni, ali većina se nalazi stotinama svjetlosnih godina daleko od Zemlje.

– Otkriće obližnjih naseljivih svjetova biće veliki proboj za čovječanstvo, a takođe će pomoći ljudima da prošire naš životni prostor u budućnosti – dodao je Đi.

 

 

Ostavite komentar: