Kažnjen sa 6 miliona dolara: Facebook prodao lične podatke 3 miliona korisnika

Komisija za zaštitu ličnih podataka u Južnoj Koreji (PIPC) je kaznila kompaniju Facebook sa 6 miliona dolara zbog dijeljenja korisničkih podataka bez pristanka!

Istraga koja je počela 2018. godine je konačno došla kraju, ali se postavlja pitanje da li je pravda zadovoljena.

Lični podaci 3,3 miliona korisnika iz Južne Koreje (od 18 miliona) je prodato drugim kompanijama bez pristanka, u periodu od maja 2012. do juna 2018. godine. Facebook je podijelio imena ljudi, njihove adrese, datume rođenja, poslovna iskustva, rodne gradove, statuse odnosa sa drugim kompanija kada su se prijavili.

Napominje se da je Facebook podijelio i više od 10.000 informacija drugih kompanija, a najgora stvar od svega je što nije rečeno koliko tačno informacija je prodato, pošto Facebook nije dostavio relevantnu dokumentaciju. PIPC je optužio ovu kompaniju da je dostavila nepoptunu i lažnu dokumentaciju, što je Facebook demantovao rekavši da su u potpunosti sarađivali sa istražnim organima, prenosi ‘Mondo’ portal.

Ovo je prvi put da je PIPC kaznila neku društvenu mrežu, ali nije prvi put da je Facebook u problemu u toj zemlji. 2018. godine korejska komisija za komunikaciju je kaznila tu kompaniju sa 396.706 dolara, zato što su usporavili konekciju korisnika 2016. i 2017. godine. Facebook je pobijedio potom u sporu, te je ta kazna ubrzo ukinuta.

 

 Ostavite komentar: