Kategorično “NE”: Jedina zemlja u Evropi gdje su dronovi potpuno zabranjeni

Tehnologija dronova u svijetu posljednjih godina snažno se razvija. Manje je poznato da se prvi let bespilotne letelice dogodio još daleke 1917. godine, u Velikoj Britaniji.

Nijedan nije operativno korišćen tokom rata, ali su ipak nagovijestili koliko daleko bi u razvoju mogla da ode ova vrsta tehnologije, prenosi portal mreža.bug.hr.

Snažan tehnološki razvoj, ipak, ne prati zakonodavstvo koje reguliše to područje. Nema pokušaja utvrđivanja nekog međunarodnog zakonodavstva, pa se tako regulacija korišćenja bespilotnih letjelica razlikuje od zemlje do zemlje širom svijeta.

Surfshark je analizirao zakonodavstvo 210 zemalja u svijetu, a najmanje 143 zemlje imaju neki oblik regulacije bespilotnih letjelica. Zakoni su od potpune zabrane tehnologije do relativno neograničenog korišćenja, ali većina zakonodavstava koncentriše se na precizna pravila korišćenja bespilotnih letjelica.

Dok su neke države, poput Kube, Iraka, Irana i Kuvajta, izričito zabranile upotrebu bespilotnih letjelica, druge su donijele zakone koji omogućavaju eksperimentalniju upotrebu tehnologije.

Na svakom kontinentu, barem jedna država dopušta korišćenje bespilotnih letjelica izvan vidnog polja osoba koje njima upravljaju.

Evropa ima najliberalnije propise o bespilotnim letjelicama u poređenju sadrugim kontinentima. Čak 27 odsto evropskih zemalja dopušta neograničeno korišćenje bespilotnih letjelica (među njima i Srbija), a globalni prosjek je 18 odsto.

Jedina država u Evropi u kojoj su bespilotne letjelice potpuno zabranjene, jeste Slovenija. Ograničena je upotreba u Bugarskoj, a u ostalim zemljama koje nas okružuju, dronovi smiju da se koriste samo u vidokrugu.Ostavite komentar: