Kasperski pojačava sigurnost: Pored lozinke ažurirajte i softver

Promjena lozinke i postavljanje dvofaktorske autentifikacije dva su dobra koraka za unapređenje nivoa računarske bezbjednosti i privatnosti u digitalnom prostoru, navodi se u vodiču koji je u svrhu povećanja bezbjednosti računara objavila kompanija Kasperski.

Stručnjaci ove kompanije predlažu da se softveri ažuriraju na svim uređajima i navode da mnogi bezbjednosni problemi mogu da se riješe upravo instaliranjem ažuriranih verzija softvera.

Ističu, međutim, da korisnici na ovu ponudu često reaguju tako što pritisnu dugme “podsjeti me kasnije”, pri čemu im je glavno opravdanje za odlaganje zauzetost drugim stvarima.

U vodiču objavljenom povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana računarske bezbjednosti, savjetuju da je uvijek dobro ažurirati osnovne lozinke za mejl, društvene platforme i ostale onlajn servise a kao najvažnije pravilo navode da se ista lozinka ne koristi za više naloga.

Kada je riječ o postavljanju dvofaktorske autentifikacije, kao drugom važnom koraku, ističu da se na prvi pogled može činiti kao da je čekanje koda sa pametnog telefona za logovanje na društvenu mrežu, kada se zna lozinka, gubljenje vremena.

Ukazuju na to da je dvofaktorska autentifikacija jedan od najefikasnijih alata za sprečavanje hakovanja naloga i krađe identiteta.

Ostavite komentar: