Kamile u stijenama Saudijske Arabije starije od piramida u Gizi FOTO

Prema najnovijim analizama, reljefni prikazi kamila u Saudijskoj Arabiji, koji su otkriveni 2018. godine, mnogo su stariji nego što se mislilo.

Istraživači su najprije procijenili da su prikazi životinja nastali prije oko 2.000 godina. Ipak, u najnovijoj studiji zaključeno da je riječ o djelu koje je staro između 7.000 i 8.000 godina.

Istraživačima je preciznije utvrđivanje starosti bilo pravi izazov, jer, za razliku od crteža u pećinama, u ovakvim prikazima često nema organskih materijala koji mogu da pomoći u definisanju detalja pa i starosti.

Stručnjaci su uspjeli su da istraže i utvrde tragove alata koji su korišćeni, testirali su i kosti životinja koje su našli na toj lokaciji a sve sa ciljem da ustanove vrijeme kada su skulpture kamila nastale. Ukupno je otkriven 21 trodimenzionalan prikaz kamila.

Tako su najnoviji podaci pokazali da su starije su od drevne znamenitosti Stounhendž (5.000 godina) ili od piramida u Gizi (4.500 godina).

Vajanje, odnosno reljefno prikazivanje kamila u prirodnoj veličini na pustinjskim stijenama na sjeveru Saudijske Arabije, rijetka je vrsta umjetničkog djela.

Najnovija analiza je objavljena u Journal of Archaelogical Science a vodili su je istraživači iz saudijskog Ministarstva tradicije, Instituta Maks Plank i koledža King Saud.

Otkriveno je da su u pitanju „najstariji sačuvani reljefi velikih dimenzija” na svijetu.

„Sada smo u mogućnosti da ovo djelo povežemo sa periodom u praistoriji kada je pastoralno stanovništvo sjeverne Arabije stvaralo umjetnička djela od kamena i gradilo masivne kamene konstrukcije koje se nazivaju mustatil”, navode autori studije.

Istraživači su otkrili da su za utvrđivanje starosti lokacije korišćene različite naučne strategije, a uzet je u obzir uticaj procijenjenih vremenskih prilika, erozije, dok je korišćena i fluorescentna spektrometrija rendgenskih zraka – za mjerenje gustine premaza.

 

 

Ostavite komentar: