Kamere snimaju osmijehe radnika: Samo oni koji su “100 odsto srećni” mogu da uđu

Kompanija Kenon je u svojoj kineskoj podružnici postavila kamere kojima detektuje osmijehe radnika.

Samo oni koji su “100 odsto srećni” mogu ući u radni prostor.

Spomenute kamere su dio izvještaja poslovnog magazina “Finacial Times” o tome kako kineske kompanije koriste vještačku inteligenciju za kontrolu zaposlenih.

Kenonovim kamerama se na osnovu osmijeha utvrđuje koliko je radnik produktivan u datom trenutku. Informacija o produktivnosti se prikazuje na monitorima, prenosi Klix. Osim toga, kamerama se može utvrditi koliko dugo je radnik bio na pauzi za obrok, a zaposleni se pomoću mobilnih aplikacija mogu pratiti i van radnog mjesta.

Kenon je ove kamere predstavio prošle godine kao dio sredstava kojima se upravlja radnim mjestom.

Tehnološki nadzor nad radnicima postoji i u pojedinim zapadnim državama, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Kao primjer za to istaknuta je kompanija Amazon koja produktivnost radnika utvrđuje upravo na osnovu algoritama, tj. vještačke inteligencije.

S obzirom na to da je tokom pandemije korona virusa veliki broj radnika primoran da radi od kuće, nastoji se uspostaviti tehnološki nadzor i nad ovakvim zaposlenim. Među razlozima za to jeste i što kompanije strahuju da će izgubiti nadzor nad njihovim radom.

Ostavite komentar: