Kako se rodilo 168 miševa začetih spermom iz svemira

Novo istraživanje o razmnožavanju, pokazalo je da je potomstvo iz sperme sisara, koja se izvjesno vrijeme nalazila u svemiru – moguće.

Naučnici su uspjeli da iz dehidrirane smrznute sperme miševa stvore njihovo potomstvo.

Istraživanje je usmjereno na ispitivanje mogućnosti razmnožavanja van Zemlje, u skladu sa budućim očekivanjima kod ljudi koji direktno istražuju kosmos.

Spermatozoidima koji su čuvani na Međunarodnoj svemirskoj stanici pet godina i deset mjeseci uspješno su oplođene jajne ćelije ženki miševa.

Ženke miša oplođene odmrznutim i rehidriranim spermatozpoidima okotile su 168 mladunaca.

Ćelije sperme bile su izložene zračenju 170 puta većem od zračenja kojem je izložena sperma koja se čuva na Zemlji za svrhe poređenja, u svemirskom centru Cukuba iz Japanske agencije za vazduhoplovstvo.

Viši nivoi zračenja u svemiru umanjuju se Zemljinom atmosferom.

Razvojni biolog sa Univerziteta Jamanaši Teruhiko Vakajama, koji je pomogao u vođenju studije, čiji su nalazi objavljeni u časopisu Science Advances rekao je da svemirsko zračenje nije oštetilo DNK sperme niti smanjilo sposobnost njene oplodnje u poređenju sa spermom koja se čuva na Zemlji.

„Mladunci miševa bili su jednako zdravi kao i oni rođeni upotrebom sperme koja se čuva u odgovarajućim uslovima na Zemlji, normalnog izgleda i bez deformiteta i smetnji u funkcionisanju gena”, dodao je Vakajama.

Njihovo potomstvo, pa čak i potomstvo druge generacije – takođe su bili zdravi, rekao je Vakajama.

Naučnici traže veće razumijevanje toga kako uslovi u svemiru utiču na reprodukciju.

Postoji zabrinutost da bi veći nivo zračenja mogao da podstakne štetne mutacije i da uslovi smanjene ili nulte gravitacije mogu ometati razvoj embriona.

Prethodna istraživanja u orbiti uključivala su životinje kao što su voćne muve i ribe.

Studija je tada ispitivala efekat zračenja na mušku reproduktivnu ćeliju ili polne ćelije, ali ne i pitanje gravitacije.

Reproduktivni materijal može se čuvati do 200 godina

Nova studija je prva koja je uključivala reproduktivne ćelije sisara.

Ovo pitanje može biti važno ako čovječanstvo u budućnosti uspostavi kolonije izvan svijeta – možda na Mjesecu ili Marsu ili u velikim svemirskim ćelijama.

Vakajama je rekao da podaci o smrznutoj spermi miša sugerišu da bi se ta metoda i znanje mogli primijeniti i na humanu reprodukciju u svemiru ukoliko se realizuju duge misije.

Sperma koja je korišćena u eksperimentu poslata je na Međunarodnu svemirsku stanicu 2013. godine u posebnim kapsulama, zatim je uskladištena u zamrzivaču na brodu svemirske stanice i vraćena na Zemlju 2019. godine.

Istraživači su procijenili da bi se na taj način sperma mogla čuvati i 200 godina.

„Transport zamrznutih dehidriranih reproduktivnih ćelija velikog broja jedinki bio bi lakši nego transport samih životinja, što bi omogućilo da u budućim svemirskim kolonijama životinje budu dostupnije”, naveli su istraživači.

 

 

Ostavite komentar: