Kako je ‘atomska bomba’ eksplodirala prije gotovo 2.000 godina

Italijanski arheolog uporedio je erupciju Vezuva 79. godine sa bacanjem atomske bombe u Drugom svjetskom ratu.

Arheolog Domeniko Kamardo kaže da destrukcija Pompeje i obližnjeg Herkulaneuma u erupciji Vezuva 79. godine može da se uporedi sa sudbinom Hirošime na koju je bačena atomska bomba u Drugom svjetskom ratu.

Vrelina piroklastičnog talasa koji je izletio uz vulkana bila je između 400 i 500 stepeni Celzijusa, zbog čega je krv u tijelima stanovnika bukvalno proključala.

“Ostaci žrtava koje smo pronašli su u sličnom stanju kao što su prošli stanovnici Hirošime. Stvarno steknete osjećaj horora i tragedije”, istakao je Kamardo, arheolog iz konzervacionog projekta Herkulaneum.

Kamardo je napravio poređenje dok je opisivao djelimično unakaženo tijelo žrtve koja je pronađena na plaži drevnog grada u oktobru.

Arheolozi vjeruju da je čovjek, uzrasta od 40 do 45 godina, skončao na nekoliko koraka od vode pokušavajući da pobjegne od erupcije.

U ruci je držao malu torbu sa drvenom kutijom, iz koje viri prsten od gvožđa ili bronze.

“Moguće da je bježao sa svojim dragocjenostima. Pronašli smo i druge predmete poput ostataka tkanine, koje moramo pažljivo da odstranimo prije nego što možemo da ih proučimo”, objasnio je Nuncija Laino, konzervator koji će raditi analizu na ostacima kada budu premješteni u laboratoriju.

Kosti su crvenkaste boje od žrtvine krvi, objasnio je Frančesko Sirano, direktor arheološkog parka Herkulaneum.

Ostaci čovjeka pronaćeni su u okviru prvog arheološkog iskopavanja u posljednjih 30 godina u Herkulaneumu, manje poznatom lokalitetu blizu Pompeje, prenosi “RTS”.

 

 

Ostavite komentar: