Kako će novi evropski zakon uticati na rad mobilnih telefona

Novi zakon Evropske unije mogao bi da promijeni mnogo toga u vezi sa korišćenjem mobilnih telefona i drugih uređaja.

Evropska unija je objavila Zakon o digitalnim tržištima – novi propis koji, kada bude stupio na snagu, ima za cilj da popravi ono što zajednica vidi kao „neravnotežu u tehnološkom ekosistemu”.

Usvajanje zakona donijelo bi nekoliko promjena u načinu na koji potrošači koriste svoje aparate.

Odredbe bi mogle da uključuju i to da međusobno komuniciraju Vots-ap, Fejsbuk i Mesindžer, kako bi se korisnici lakše snalazili.

Komisija tvrdi da će to korisnicima dati više izbora koju aplikaciju da koriste, jer će moći da „razmjenjuju poruke, šalju datoteke ili upućuju video pozive u različitim aplikacijama za razmjenu poruka”.

Moguće je da bi ovo moglo da se prelije i na društvene mreže, mada će ova opcija biti detaljnije procijenjena u budućnosti.

Takođe će obezbijediti da kombinovanje ličnih podataka za ciljano oglašavanje bude dozvoljeno samo uz „eksplicitnu saglasnost” korisnika.

Tehnološke kompanije će biti ograničene na to koliko puta mogu da traže saglasnost nakon što bude povučena ili odbijena – kako bi se izbjeglo slanje neželjene pošte.

Postoji i zahtjev da se „korisnicima omogući da slobodno biraju svoj pregledač, virtuelne asistente ili pretraživače”.

Drugi prijedlozi, koji postoje još od decembra 2020, uključuju pravo na deinstaliranje unaprijed instaliranog softvera sa uređaja kao i to da kompanije ne mogu da koriste svoje platforme kako bi isključivo svoje proizvode stavile na prvo mjesto.

Velike tehnološke kompanije su više puta pogođene optužbama za antikonkurentnu praksu.

Krajem 2020. pokrenuta je tužba više evropskih država protiv „Gugla” zbog „antikonkurentnog ponašanja, prakse isključivanja i lažnog predstavljanja”, što „Gugl” poriče.

Prošle godine, Uprava za konkurenciju i tržišta saopštila je da će istražiti „Eplovu” prodavnicu aplikacija kako bi utvrdila „nepravdu po kojoj je je jedini način da se softver prenese na ajfon preko sopstvene platforme, i kako se obezbjeđuje da ‘Epl’ uzima procenat od svake kupovine”.

„Epl“ je odgovorio da je njihova prodavnica „bezbjedno i pouzdano mjesto za korisnike da preuzimaju aplikacije koje vole, i odlična poslovna prilika za programere širom svijeta”.

Unija je razmatrala i kazne. Ako kompanije ne poštuju pravila, Komisija može da je kazni novčanom kaznom u iznosu od deset procenata njenog ukupnog prihoda iz prethodne godine – i udvostruči to na 20 procenata ako nastavi da krši zakon.

Novo rješenje je, međutim, prvenstveno usmjereno na velike „igrače”, a ne na male kompanije.

„Zakon će promijeniti digitalni pejzaž kakav trenutno poznajemo. Naročito za preduzeća srednjeg tržišta. to će otvoriti vrata novim tržištima i povoljnim prilikama, a kada zakon stupi na snagu, srednja preduzeća će moći da ubiru prednosti ovog novog digitalnog prostora”, rekao je Marko Karlici, šef pravnog sektora u RSM „Legal grup”.

Očekuje se da će zakon stupiti na snagu do oktobra ove godine nakon što bude objavljena finalna verzija.

 

 

Ostavite komentar: