Još uvijek bilježi gubitke: Facebook ima dvije milijarde korisnika

Facebook je u posljednjem tromjesečju prošle godine privukao 16 miliona novih korisnika, pa ih je sada ukupno dvije milijarde.

Iako to nije prva digitalna platforma u vlasništvu Mete koja je dostigla dvije milijarde korisnika dnevno (Whatsappu je to uspjelo nedavno), ova brojka pokazuje da najveći izvor zarade od oglašavanja kompanije Meta i dalje raste.

Mark Zuckerberg je krajem prošle godine najavio restrukturiranje kompanije tokom 2023. godine, pa je shodno tome podijeljeno više od 11.000 otkaza u firmi.

I dok su se na nivou čitave prethodne godine smanjili prihodi Mete, kompanija je u posljednjem tromjesečju zaradila 32,2 milijarde dolara, što je više nego što se očekivalo. Ipak u poređenju sa posljednjim tromjesečjem u 2021. godini, prihodi su pali za četiri procenta, piše Engadget.

Zuckerberg je najavio da će ova godina biti ‘godina efikasnosti’ pa se očekuju dodatni rezovi, a naglasak kompanije bit će na razvijanju generativne vještačke inteligencije, odnosno AI-ja koji kreira sadržaj. Sada Meta na tom polju želi da postane tržišni lider.

Meta i dalje gubi ogromne količine novca na metaverzumu. Zuckerbergove ambicije da virtuelnu realnost proširi na sve pore društva nisu baš bile plodonosne, pa su se ostali dioničari pobunili zbog ogromnih ulaganja u viziju svijeta koja trenutno donosi samo gubitke, prenosi Tportal.hr.

Ostavite komentar: