Još jedan korak naprijed: Astronauti amateri spremni za orbitalni svemirski let

Četiri “amaterska astronauta” spremna su za lansiranje u orbitu, koje će predstavljati još jedan korak naprijed u svemirskom turizmu.

Novo putovanje otvara vrata svemira onima koji mogu platiti kartu, a uslijediće nakon što su u svemir putovali milijarderi Richard Branson i Jeff Bezos.

Putovanje za četiri astronauta finansirao je američki milijarder, biznismen Jared Isaacman, koji će u svemir putovati s još tri člana posade, a to su medicinski radnik naučnik i analitičar. Oni će zajedno s Isaacmanom kružiti oko Zemlje tri dana, a nadaju se da će svojom avanturom inspirisati ostale i prikupiti novac za liječenje djece koja boluju od karcinoma. Misija je nazvana Inspiration4.

Posada u svemir putuje u kapsuli Dragon koju je proizvela kompanija SpaceX, a pomoću rakete Falcon 9 pomenute kompanije čiji je prvi čovjek Elon Musk.

Lansiranje je zakazano za četvrtak iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Letjelica će dostići visinu od 575 kilometara, što je za oko 150 kilometara više u odnosu na visinu na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica. Posada će vrijeme provesti izvodeći eksperimente i posmatrajući Zemlju kroz veliki prozor koji nudi panoramske poglede. Staklena kupola je postavljena na mjesto gdje se inače nalazi mehanizam pomoću kojeg se kapsula Dragon inače spaja s ISS-om, ali taj mehanizam ovog puta nije potreban.

Podsjećanja radi, Branson je svojim raketnim avionom putovao u svemir, dok je Bezos isto učinio pomoću letjelice New Shepard, piše Klix.

Ostavite komentar: