Jedan od najpoznatijih svjetskih terenaca: Lada Niva slavi 45. rođendan

Lada Niva, jedan od najpoznatijih svjetskih terenaca, obilježava 45 godina postojanja.

Ako je o nekom automobilu sve rečeno, onda je to svakako Lada Niva, terensko vozilo čiji odličan koncept potvrđuje činjenica da se model u načelu neizmijenjen proizvodi punih 45 godina. Od tada je proizvedeno 2.5 milijuna primjeraka, od čega je oko 700.000 završilo u inostranstvu.

Niva je u međuvremenu dobila svojevrsnog nasljednika, a posljednjih godinu-dvije se pripremala potpuno nova generacija. Međutim, koliko god osnovni model neki kudili, on se zadržao u proizvodnji do današnjih dana. Sada ima dodatak u imenu – legend, čime se jasno odaje počast ovoj živoj legendi.

Niva, ili nama nerazumljivije VAZ 2121, bila je prvi u potpunosti neovisno razvijen automobil. Monocoque tijelo, klasičan 4WD pogon, jednostavan benzinski motor i nezavisan trap bili su osnova projekta koji neki i danas hvale, posebno zato što je Niva poput japanskog rivala iz Suzukija imala kompaktne mjere.

Nivu su zavoljeli mnogi, od šumara i ostalih državnih službi do lovaca, farmera i avanturista spremnih da u društvu Nive krenu na putovanja na koja se neki ni pješice ne bi usudili poći. Konačno, Niva je imala zapažen nastup u brojnim filmovima, a okušala se i u sportu, pa čak i reliju Paris-Dakar.

Odlaskom Defendera ostala je jedan od najdugovječnijih terenskih modela na tržištu. Model je konstantno unapređivan, ali tako da zadrži osnovnu ideju visoke upotrebljivosti i prohodnosti na svakom terenu.

Ostavite komentar: