Iz 13. vijeka: Pronađeno arheološko blago ispod poda katedrale Notr Dam

Arheološko iskopavanje ispod katedrale Notr Dam u Parizu, otkrilo je neverovatno blago u vidu statua, skulptura, grobnica i komada originalnog krovnog paravana, koji datira još iz 13. vijeka, prenosi Gardijan.

Areheloški nalazi uključuju i nekoliko drevnih grobnica iz Srednjeg vijeka, kao i sarkofag u obliku ljudskog tijela koji je zakopan u požarom opustošenoj katedrali, a francuski stručnjaci opisali su otkriće kao “nevjerovatno i emotivno”, navodi britanski list.

“Sve ovo smo otkrili na samo 10-15 centimetara ispod ploča na podu. Bilo je prilično neočekivano da pronađemo ovakve stvari. Tu se nalaze značajni dijelovi koji dokumentuju istoriju ovog spomenika”, rekao je Kristofer Besnije, koji predvodi naučni tim koji vrši iskopavanja.

“Bio je to prilično emotivan momenat. Ođednom smo imali nekoliko stotina dijelova manjih fragmenata i velike blokove koji uključuju skulpture ruku, stopala, lica, arheološku dekoraciju i biljke. Neki od dijelova još uvijek imaju originalnu boju”, naveo je francuski arheolog.

Otkriće je objavio francuski Nacionalni arheološki institut.

Tim koji je iskopao artefakte, pozvao je Institut da sprovede “preventivno kopanje” ispod poda katedrale, prije izgradnje skele visoke preko 100 metara i teške 600 tona, koja bi trebalo da posluži za renoviranje vrha tornja, navodi britanski list, prenosi Tanjug.

Ostavite komentar: