IT gigant u “skupoj akciji”! Microsoft kupuje firmu za prepoznavanje govora

IT gigant je dogovorio još jedno veliko preuzimanje u samo nekoliko mjeseci.

Do kraja ove godine kupiće kompaniju za prepoznavanje govora Nuance Communications za oko 16 milijardi dolara, odnosno oko 19 milijardi dolara, uključujući dug.

Nuance bi bio usklađen sa dijelom Microsoftovog poslovanja usmjerenog za preduzeća i vlade. Nuance prihod ostvaruje prodajom alata za prepoznavanje govora u posjetama ljekarskoj ordinaciji, pozivima korisničke službe i govornoj pošti. U svojoj najavi, Microsoft je rekao da će se tehnologija Nuance koristiti za proširenje Microsoftovih “Cloud” proizvoda u zdravstvu, lansiranih prošle godine.

Pripajanje Nuance predstavlja najveću Microsoftovu akviziciju otkako je 2016. godine kupio LinkedIn za više od 26 milijardi dolara. Prošlog mjeseca Microsoft je završio svoju akviziciju kompanije Zenimax za 7,6 milijardi dolara.

To je najnoviji znak da div iz Redmonda raste i da što prije želi što veći rast. Kompanija je, takođe, navodno u pregovorima o kupovini chat aplikacije Discord za oko 10 milijardi dolara, a povrh toga, Microsoft se potrudio da kupi TikTok prošle godine za oko 30 milijardi dolara, prije nego što je posao propao. Aplikacije kompanije Nuance mogu se naći u televizorima Samsunga i automobilima BMV-a.

Tehnologija kompanije Nuance će biti korišćena u “Cloud” proizvodima namijenjenim zdravstvu CEO Microsofta Satia Nadella istakao je Nuance-ove alate koji se koriste u zdravstvu kao ključni razlog kupovine.

“Vidjeli smo veliko ubrzanje digitalne transformacije, posebno u zdravstvu. Kad razmišljate o tržištu dobavljača, digitalna tehnologija će biti ključ”, rekao je Nadella.

Microsoft je rekao da se rukovodstvo kompanije neće mijenjati, a da će poslovanje kompanije nadgledati rukovodilac sektora u Microsoft-u, zadužen za “Cloud” u oblaku i vještačkoj inteligenciji. Iako Microsoft već ima prepoznavanje glasa ugrađeno u mnoge svoje proizvode, nedavno je isključio neke proizvode koji sadrže digitalnog asistenta Cortanu, a pošto Nuance ima dobru reputaciju zbog svoje tehnologije prepoznavanja glasa i već nekoliko godina se smatra potencijalnom metom za kompanije poput Apple drugih, dodatna stručnost na tom polju, Microsoftu će dobro doći, piše B92.net.

Ostavite komentar: