Istraživanja došla do rezultata: Evo koliko je kućni ruter zaštićen od hakera

Njemački Institut za komunikaciju Fraunhofer nedavno je sproveo veliko istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 127 rutera.

Ispitivano koliko su ruteri ranjivi na bezbjednosne napade sa instaliranim najnovijima verzijam firmvera.

Studija je pokazala da 46 rutera u posljednjih godinu dana nije dobilo ni jedno bezbjednosno ažuriranje, kao i da je većina rutera podložna napadima zahvaljujući stotinama poznatih bezbjednosnih propusta.

Utvrđeno je i da proizvođači rutera ažuriraju firmver apdejtima koji ne rješavaju poznate bezbjednosne propuste, što znači da čak ni najnoviji firmver ne obezbjeđuje korisnike od eventualnih napada, preneo je ZDNet.

Na testu su se našli i ruteri za koje uopšte nije bilo apdejta posljednjih pet godina. Oko 90 odsto testiranih rutera zasnovano je na Linuks, ali proizvođači nisu ažurirali operativni sistem ispravkama koje su se u međuvremenu pojavljivale za Linuks kernel.

Više od trećine rutera koristi kernel verziju 2.6.36 ili stariju, objavljenu još u februaru 2011. godine, prenosi Telegraf.

Najekstremniji primjer na ovom jedinstvenom testu bio je ruter Linksejs WRT54GL, koji radi na Linuks kernelu 2.4.20, objavljeno još davne 2002. godine. Do danas je za njega otkriveno čak 579 opasnih bezbjednosnih propusta.

Ostavite komentar: