Istraživači rade na razvoju više od 165 vakcina protiv virusa korona

Istraživači širom svijeta rade na razvoju više od 165 vakcina protiv virusa korona, a 31 vakcina se već ispituje na ljudima.

Rusi su nedavno objavili da su napravili efikasnu vakcinu protiv virusa korona iako još nije prošla treću fazu. Kinezi su svoju vakcinu stavili u ograničenu upotrebu, a EU je danas potpisala ugovor sa proizvođačem koji se pokazao kao najefikasniji prema mišljenju evropskih stručnjaka.

Za vakcine je potrebno obično između šest i 10 godina istraživanja i testiranja prije ulaska u kliničku fazu, ali naučnici ubrzavaju proces proizvodnje da bi je razvili najkasnije do sljedeće godine.

– Utrkujemo se s vremenom na dvije staze. Јedna je dobiti KOVID vakcinu, a druga da pomjerimo granice istraživanja vakcina kako bismo mogli imati bolje i sigurnije vakcine koje možemo brže da razvijamo. Mislim da će nam vjerovatno trebati više vakcina. Možda različite vrste vakcina za različite starosne grupe, pripadnike različitih rasa – kaže dr Katrina Pulok, viši klinički istraživač vakcinologije iz Velike Britanije.

Prvo bezbjedno ispitivanje vakcine na ljudima počelo je u martu, ali samo nekoliko je prešlo u drugu fazu.

Najviše pažnje javnosti privlače ruska i tzv. oksfordska vakcina.

Genetičar Dženan Kovačić koji sa svojim timom učestvuje u istraživanju oksfordske vakcine, kaže da postoji nekoliko platformi za razvoj vakcina.

– Ruska i oksfordska vakcina koriste praktično istu tehnologiju, no razlika između njih je što je oksfordski tim objavljivao u “Lanceti”, najprestižnijem medicinskom žurnalu na svijetu prve i druge kliničke faze koja je sadržala prosječne dobi od 35 godina. Uglavnom su u tom studiju učestvovali bijelci. Glavna nus pojava je bila temperatura i glavobolja – pojašnjava Kovačić.

U posljednjoj, trećoj fazi ispitivanja trenutno se nalazi osam vakcina. Ruski naučnici svoja istraživanja, za razliku od Britanaca, nisu dijelili s naučnom zajednicom.

– Rusija će tek učiniti ovu vakcinu dostupnom široj populaciji 2021.godine. To je veoma bitno navesti. Dakle, Rusija nije onoliko neoprezna koliko je to predstavljeno u medijima, iako je broj osoba je koje je Rusija testirala 76, tako da to u kontekstu imunologije nije dovoljno ljudi da se sa sigurnošću kaže da vakcina funkcioniše – dodaje Kovačić.

Ruski naučnici istakli su da je vakcina brzo razvijena, jer je modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti.

– Ruska vakcina je proizvod zasnovan na određenom znanju i podacima. Dio ovih vakcina je već ranije proizveden i za njih nisu potrebna pretklinička istraživanja – kazao je Mihail Muraško, ministar zdravlja Ruske Federacije.

Rusija nije jedina zemlja koja koristi prečice kako bi što prije došla do vakcine.

Naime, Indija je najavila da će sutra pustiti na tržište svoju vakcinu, i to na državni praznik kojim se obilježava 73 godine nezavisnosti od Britanske imperije.

 

Izvor:(RTRS)

 

 Ostavite komentar: