Istraživači ponovo uspjeli! Pametna tkanina prepoznaje hranu na stolu

Zar ne bi bilo od pomoći kada bi neka aplikacija mogla da utvrdi šta jedete bez dodatnog angažovanja telefona i fotografisanja tih namirnica?

Oni kojima je ta ideja prijemčiva imaju sreće. Istraživači kompanije Majkrosoft i nekoliko Univerziteta, razvili su Capacitivo, pametnu tkaninu koja prepoznaje hranu, pića i druge objekte samo po dodiru.

Aplikacija bi mogla da vam napravi obrok u odnosu na to što vam je na stolu, a aplikacije koja je u režimu “dijetalno” u svakom trenutku bi znala šta pijete. Naučnici tu aplikaciju vide i kao svojevrsni podsjetnik. Tako bi vas mogla podsjetiti da ponesete slušalice kada krenete napolje ili vas podsjetiti da operete sudove pre nego što izađete iz kuće, navodi PC Press.

Ipak, taj projekat ima svoja ograničenja. Ne prepoznaje metalne objekte i neće dobro prepoznati knjige ili druge četvrtaste predmete.

Zbog toga, takvu tehnologiju ne očekujte u skorije vrijeme jer je ovo ipak koncept za koji se očekuje da u sljedećim verzijama bude bolji. Ukoliko se pokaže kao pouzdan, neće vam biti potrebni posebni uređaji za skeniranje ili nekakve pametne vage da u punoj mjeri uživate u vašoj kuhinji budućnosti, piše B92.Ostavite komentar: