iPhone na udaru Brazila: Oduzeti uređaji koji se prodaju bez punjača

​Brazilsko ministarstvo pravde naložilo je u septembru obustavu prodaje iPhone-a u zemlji nakon što je zaključilo da Apple šteti potrošačima time što ne nudi punjač uz kupovinu uređaja.

Ipak i nakon novčanih kazni od milion dolara, Apple i dalje ne ispunjava uslove, što je sada dovelo do toga da regulator za zaštitu potrošača zaplijeni iPhone telefone iz maloprodajnih objekata prenosi 9to5mac.

Kako je prvobitno objavio Tecnoblog, Procon-DF je zaplijenio “stotine iPhone-a u različitim maloprodajnim objektima u Braziliji”, glavnom gradu Brazila.

U akciji pod nazivom “Operation Discharge”, regulator ima za cilj da natera Apple da se pridržava lokalnog zakona koji zahtjeva da se pametni telefoni isporučuju sa punjačem.

Nakon što su iPhone-i zaplijenjeni, Apple Brazil je zatražio od vlade da dozvoli prodaju pametnog telefona u zemlji do konačne odluke o sporu.

Kompanija je rekla za Tecnoblog da nastavlja da prodaje iPhone uređaje u Brazilu uprkos operaciji.

Kako je primijetio MacMagazine, sudija Dijego Kamara Alves, koji je dozvolio kompaniji da nastavi da prodaje iPhone u Brazilu do konačne presude, vjeruje da kompanija ne krši nikakva prava potrošača. Sudija takođe tvrdi da brazilski regulator ovakvom odlukom “zloupotrebljava svoju moć”.

Apple kaže da je uvjeren da će dobiti pravni spor i da su kupci “svjesni različitih opcija za punjenje i povezivanje svojih uređaja”.

Uprkos tome što kompanija kaže da je uvjerena da će pobijediti u sporu, njihova nedavna odluka pokazuje drugačije.

Naime, uz Apple TV nove generacije, koji dolazi sa ažuriranom verzijom Siri Remote-a sa USB-C umjesto Lightning-a, kompanija je prestala da isporučuje proizvod sa kablom za punjenje.

Zanimljivo je da u Brazilu novi Apple TV 4K i dalje dolazi sa USB-C kablom. Iako kompanija ne navodi razloge zašto je donijela ovu odluku, čini se prilično očiglednim da je Apple želio da izbjegne dalje kazne od brazilskog regulatora usred kontroverzi oko punjača za iPhone.

Ostavite komentar: