IP adresa: Ko sve ima vašu, šta mogu s njom i kako da se zaštitite?

Ukoliko neko zna vašu IP adresu, može vam naškoditi. Zato ne bi trebalo da je dijelite sa ljudima koje ne poznajete.

Svaki uređaj povezan sa internetom ima IP (Internet Protocol) adresu. Sastoji se od niza brojki odvojenih tačkama i izgleda otprilike ovako: 198.169.0.100.

Taj broj pomaže pri povezivanju uređaja na internet i razmijeni podataka. Međutim, s obzirom na to da su svuda oko nas, hakeri lako mogu da zloupotrebe IP adrese kako bi učinili neke nedozvoljene radnje.

Šta sve možete sa IP adresom

Za početak, većina korisnika ne mora biti zabrinuta oko svega što je ovdje navedeno. Malo je vjerovatno da će se hakeri potruditi da saznaju baš vašu IP adresu i da petljaju po vašem uređaju, osim ako se baš ne zainate.

Zapravo, vaša IP adresa i nije neka tajna. Zna je svaka internet-stranica. One tako “znaju” šta moraju da učitaju na vaš računar, a šta ne.

Evo nekoliko stvari koje zlonamjerni mogu sa vašom IP adresom:

1. Blokiranje pristupa internet-stranicama

Osim blokiranja pristupa određenoj internet-stranici, mogu i da vam onemoguće komentarisanje na nekim forumima, isključe vas iz nekih četova, izbace iz online video-igara itd.

2. Mogu da saznaju gdje živite i/ili radite

Vaša IP adresa može otkriti gdje se nalazite. U većini slučajeva to će biti prilično uopšten podatak – grad ili država. Međutim, može biti i preciznije (na primjer, neki dio grada).

U vašu IP adresu je upisan i naziv vašeg internet provajdera. Ti podaci, sami za sebe, ne znače puno. Ali, ako se povežu, mogu postati neprijatno precizni kad je vaš identitet u pitanju.

3. “Denial of Service” napadi

Ko god zna vašu IP adresu može da izvede napad Denial of Service (DoS) i da preplavi vašu mrežu protokom podataka do zagušenja. Ciljevi takvih napada obično su velike kompanije i institucije, kao i stranice sa velikim brojem posjetilaca. Pojedinačni korisnici rijetko bivaju pogođeni.

Kako da se zaštitite?

Najbolje je da koristite Firewall. Većina rutera ima već ugrađene, ali nikad nije na odmet da se dodatno informišete kako funkcioniše baš onaj u vašem ruteru.

Možete, takođe, i da koristite Virtuelnu privatnu mrežu – VPN. Ona prikriva IP adresu za sve spoljne korisnike, što drastično otežava njeno otkrivanje i praćenje vaših aktivnosti.

 

Izvor.(B92)

 Ostavite komentar: