Internet prevara: Više od 100 miliona Android korisnika postali su žrtve bez znanja

Nova Android “skamver” šema možda je koštala vlasnike pametnih telefona stotine miliona dolara, a da to nisu ni znali.

Pomenuta prevara je nazvana “Dark Hering” od strane člana sigurnosne kompanije Zimperium zlabs.

Skamver je primijećen u 470 različitih aplikacija u Gugl Plej prodavnici, od kako je prvi put primijećen u martu 2020. godine.

Lažne aplikacije, koje je instaliralo više od 105 miliona korisnika u 70 zemalja, pretplaćuju svoje žrtve na lažme premijum servise. Dark Hering pretplate koštaju 15 dolara mjesečno, a skamveru nije potrebna čak ni korisnikova platna kartica kako bi uspješno varao.

Dark Hering je koristio sposobnosti detekcije antivirusa, išlo mu je u prilog to što je dostupan na velikom broju aplikacija, vršio je zamagljivanje koda i druge mahinacije kako bi od Android korisnika izmamio stotine miliona dolara.

Kako bi privukla žrtve, kampanja je nudila maliciozne veb stranice koje su koristile geolokaciju korisnikove IP adrese za prikaz sadržaja na lokalnom jeziku i od korisnika su tražili broj telefona za verifikaciju. U stvarnosti, stranica je slala brojeve telefona Direkt Karir Biling servisu koji je naplaćivao mjesečnu pretplatu od 15 dolara.

Kod ovakve vrste prevare, korisnik ne prepoznaje odmah da je žrtva, s obzirom na to da im se ništa ne pojavljuje na karticama ili bankovnom izvještaju.

Zimperium zlabs ističe da je Dark Hering prevara u segmentu mobilnog SMS-a sa najdužim trajanjem, koji je ova kompanija do sada otkrila.

Aplikacije, koje su bile dio ovog lanca, su uklonjene Gugl Plej prodavnice i odatle više nisu prijetnja, ali bi i dalje mogle postojati na nekim drugim platformama, prenosi b92.

Ostavite komentar: