Instagram uvodi opciju Restrict za borbu protiv nasilnika

Online uznemiravanje je veliki problem sa kojim platforme društvenih mreža pokušavaju da se bore kako bi zaštitile svoje korisnike.

Izgleda da bi Instagram mogao da ima potencijalno rješenje, jer je kompanija najavila da će uvesti novu opciju za svoju platformu Restrict.

Ukoliko ste pratili vijesti možda ste čuli da Instagram već neko vrijeme testira opciju Restrict, a čini se da je konačno dostupna svim korisnicima. U slučaju da niste čuli, Restrict je zapravo neka vrsta zabrane iz sjenke, gdje i dalje dozvoljava nasilniku/uznemiravaču da prati korisnika, postavlja komentare i šalje poruke, ali ništa od toga se neće pojaviti u postovima korisnika a poruke će umjesto toga biti preusmjerene.

To znači da nasilnik misli da još uvijek može da nastavi i uznemirava svoje žrtve, ali u stvarnosti, ništa od onoga što pošalje ne dopire do žrtve. Ideja je da blokiranje korisnika može da ima potencijal za posljedice u stvarnom životu, gdje bi nasilnik mogao da pokuša teže da maltretira svoje žrtve ponekad u stvarnom životu, ili bi to jednostavno moglo da rezultira da otvore nov nalog i krenu iznova, prenosi PC Press.

Kako iz Instagrama navode, „Posvećeni smo tome da predvodimo industriju u borbi protiv online maltretiranja i nastavićemo da dugoročno budemo posvećeni toj obavezi. Radujemo se što ćemo uskoro izbaciti još ažuriranja.“Ostavite komentar: