“Imamo samo jednu planetu”: Milijarder nudi 100 miliona dolara za uklanjanje ugljenika iz atmosfere

Američki biznismen i milijarder Ilon Mask ponudio je ove nedjelje nagradu od 100 miliona dolara za pronalaženje efikasnog sistema za uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere i iz okeana.

“Za sada imamo samo jednu planetu. Čak i da imamo 0,1 odsto šansi za katastrofu, zašto bismo reskirali ? To je suludo”, rekao je Mask, vlasnik kompanije automobila Tesla, prenosi CBS News.

Nagradu od 100 miliona dolara Mask je najavio još u januaru, takmičenje će trajati četiri godine, a u četvrtak, na Dan planete Zemlje, američki milijarder je objavio i uslove za učešće u ovom takmičenju koje organizatori nazivaju “najvećom podsticajnom nagradom u istoriji”.

Problem ekstrakcije ugljen-dioksida i njegovo skladištenje dobijaju sve veću pažnju istraživača jer se zbog klimatskih promena tope glečeri, intenziviraju se tropske oluje i sve više je vrelih vremenskih talasa.

U svijetu se godišnje proizvede oko 50 milijardi tona ugljen-dioskida, uklanjanje bi moglo da košta oko 300 dolara po toni, a prema proceni naučnika do 2050. godine trebalo bi ukloniti oko 10 milijardi tona ugljen-dioksida, prenio je ranije Rojters.

“Mislim da je to jedan od onih problema za koji je potrebno vreme. Moramo da shvatimo koje je najbolje ekonomsko rješenje za uklanjanje CO2”, ukazao je Mask.

Ostavite komentar: