“Ima posebno velike zube”: Nađena lobanja krokodila stara osam miliona godina

U centralnoj Australiji otkrivena je osam miliona godina stara lobanja krokodila, za koju se vjeruje da je pripadala izumrloj vrsti, saopštili su danas australijski naučnici.

Lobanja je pronađena oko 200 kilometara od Alis Springsa na Sjevernoj teritoriji još 2009 godine i smatra se da pripada nepoznatom rodu gmizavaca Baru, prenosi BBC.

Doktor Adam Jejts, viši kustos zemaljskih nauka u Muzeju i umjetničkoj galeriji Sjeverne teritorije, izjavio je da je lobanja ubjedljivo najbolji primjerak krokodila iz roda Baru koji je do sada pronađen.

“Govori nam o novim vrstama za koju nismo znali da naseljava centralnu Australiju. Pomalo je iznenađujuće da su krokodili nastanjivali rijeke centralne Australije”, rekao je on.

Kako se navodi, ta vrsta krokodila imala je niz anatomskih razlika od ostalih krokodila.

“To je najjači član roda Baru. Ima posebno velike zube, pa i manji broj zuba”, izjavio je Jejts.

Baru je dio izložbe u muzeju i umjetničkoj galeriji Severne teritorije,a lobanja iz 2009.godine nije dio izložbe, iako je izložen rekonstruišani 3D štampani skelet krokodila. Postoji niz razloga zašto je nalaz tek sad izašao na vidjelo.

Prije svega, priprema fosila poput ovog, zahtjeva puno vremena dok se očisti i popravi.

“U vrijeme otkrića nije bilo prepoznato da se radi o novoj vrsti Barua, već se smatralo da je to jedan od Barua za koga već znamo”, izjavio je Jejts.

Ostavite komentar: