Ilon Mask već regrutuje zaposlene koji će testirati moždani čip na ljudima

Neurotehnološka firma Ilona Maska raspisala je konkurs za osoblje koje će sprovoditi klinička ispitivanja moždanog čipa na ljudima, vjerujući da će dobidi odobrenje regulatorne agencije.

Američka neurotehnološka firma „Neuralink“, čiji je suosnivač milijarder i preduzetnik Ilon Mask, počela je da regrutuje ključne zaposlene za vođenje kliničkih ispitivanja, nagovještavajući da je sve bliže početku testiranja njihovih moždanih implantata na ljudima.

Kompanija je objavila oglase za zapošljavanje direktora i koordinatora kliničkog ispitivanja. U oglasima se navodi da će osoblje „blisko sarađivati sa nekim od najinovativnijih ljekara i vrhunskih inženjera, kao i sarađivati sa prvim učesnicima ‘Neuralinkovog’ kliničkog ispitivanja“. Dodaje se i da će direktor voditi i pomoći u stvaranju istraživačkog tima i da će razviti „regulatorne interakcije sa okruženjem koje se brzo razvija i stalno mijenja“.

Ilon Mask, koji je trenutno rangiran kao najbogatija osoba na svijetu, još prošlog mjeseca je najavio da očekuje kako će moždani čipovi „Neuralinka“ biti implantirani ljudima negdje 2022. godine, do kada bi trebalo da stigne odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Mask i njegovi partneri osnovali su kompaniju „Neuralink“ 2016. godine kako bi razvili moždane čipove koji povezuju ljude sa računarima. On je tvrdio da će implantati omogućiti paralizovanim ljudima da svojim mozgom kontrolišu elektronske uređaje kao što su pametni telefoni, na primjer.

„Neuralink“ je već testirao svoje čipove u mozgovima makaki majmuna i svinje, a vjeruje se da će se mnogo veći napredak postići kada počne testiranje na ljudima i očekuje se da će to biti rješenje za mnoge fizičke nedostatke.

Prvi kandidati za klinička ispitivanja na ljudima trebalo bi da budu ljudi sa teškim povredama kičme, kao što su kvadriplegičari, objasnio je Mask na samitu Savjeta izvršnog direktora Volstrit džornala.

„Imamo priliku da sa ‘Neuralinkom’ vratimo funkcionalnost cijelog tijela nekome ko ima povredu kičmene moždine“, naglasio je Mask, prenosi RTS.

 

 

Ostavite komentar: