Ilon Mask planira da uvede internet na Mars

Kompanija „Spejs Iks“ namjerava da izgradi megamrežu satelita „Starlink“ oko Marsa kako bi obezbijedila internet milionima ljudi koje kompanija planira da pošalje u procesu kolonizacije crvene planete. Mreža će takođe služiti kao komunikacijski most između Marsa i Zemlje.

„Jednom kada dovedemo ljude na Mars, trebaće im mogućnost komunikacije“, rekla je predsjednica „Spejs Iksa“ i izvršna direktorka Gvin Šotvel u intervjuu za Tajm objavljenom na Jutjubu.

U isto vrijeme, Šotvelova je istakla da oni ne odustaju od Zemlje, već nastoje da čovječanstvu daju još jednu šansu u slučaju da se na našoj planeti dogodi nešto užasno.

Očekuje se da sateliti ne pružaju samo internet stanovnicima Marsa, već će oprema djelovati kao most za komunikaciju crvene planete sa Zemljom.

Direktorka „Spejs Iksa“ podsjetila je da je Ilon Mask osnovao kompaniju u svrhu izgradnje svemirskog transporta koji omogućava ljudima da putuju na druge planete.

Kompanija je već lansirala u Zemljinu orbitu 835 satelita „Starlink“, mrežu satelita dizajniranih za pružanje širokopojasnog interneta. Posljednje lansiranje je bilo 18. oktobra. Kako prenosi “Sputnik”, ukupno je planirano da se u orbitu izbaci oko 12.000 satelita.

 

 Ostavite komentar: