Huawei zvanično predstavio sopstveni operativni sistem, pod nazivom Harmony OS

Nakon godina razvoja i mjeseci glasina, Huawei je danas zvanično predstavio sopstveni operativni sistem, pod nazivom Harmony OS, tokom svoje godišnje konferencije za developere u Kini.

Nova platforma, za koju se ranije sugerisalo da nosi naziv Hongmeng OS, predstavlja “prvi distribuirani OS, zasnovan na mikrokernelu, za sve scenarije”, prema navodima Richarda Yua – CEO-a kompanije Huawei.

Harmony OS se može koristiti na širokom spektru uređaja, uključujući pametne zvučnike, računare, pametne satove, bežične slušalice i naravno telefone i tablete.

Kako bi ovo bilo omogućeno, Huawei je osigurao da operativni sistem može da radi sa veličinama RAM-a koje se protežu od nekoliko kilobajta do nekoliko stotina gigabajta.

Harmony OS će podržavati i širok spektar prilagođenih aplikacija. Takođe, HTML5, Linux i čak Android aplikacije će moći da se pokreću na operativnom sistemu u budućnosti. U ovom trenutku, ostaje da se vidi da li će platforma imati pristup Google servisima. Huawei će developerima omogućiti i pristup ARK Compileru, koji će omogućiti kompajliranje kodova za različite jezike, poput C/C++, Java i Kotlin, prenosi portal “benchmark.rs“.

CEO kompanije Huawei je istakao i potvrdio kompanijinu posvećenost Google-ovoj platformi i želju da se ona koristi internacionalno. Međutim, ukoliko Huaweiju ne bude dozvoljeno da koristi Android u budućnosti kineski gigant će preduzeti neophodne mjere da se odmah prebaci na Harmony OS.

Očekuje se da će prvi Harmony OS-pokretani uređaj biti Honor Vision TV, koji će od sutra biti dostupan u prodaji u Kini. Takođe, neki izvještaji sugerišu da bi Huawei Mate 30 mogao imati preinstaliran Harmony OS.

 

Ostavite komentar: