“Htio sam da sve bude tako jednostavno”: Preminuo pronalazač audio-kasete

Lu Otens, pronalazač audio-kasete i pionir CD tehnologije, preminuo je u 94. godini u svom domu u Holandiji.

Otens, koji je studirao za inženjera, počeo je da radi za Philips 1952. godine.

Osam godina kasnije, postao je šef odjeljenja za razvoj proizvoda u ovoj kompaniji. U roku od godinu dana, on i njegov tim razvili su prvi prenosni magnetofon, a prodato je više od milion primjeraka. Dvije godine kasnije, unosi pravu revoluciju u dotadašnji “sistem traka sa namotajima”, osmislivši audio-kasetu.

“Nervirao sam se zbog nezgrapnog sistema tolikih kolutova, koji su bili veoma nezgodni za običnog korisnika. Htio sam da sve bude tako jednostavno”, izjavio je Otens u jednom od svojih kasnijih intervjua. Odlučio je da novi nosač zvuka mora da bude dovoljno mali da može stati u džep jakne.

Prva audio-kaseta ugledala je svjetlost dana 1963. godine, a predstavljena je na sajmu elektronike pod sloganom “Manja od kutije cigareta!”. Japanci su ubrzo počeli da prave iste takve kasete, ali u različitim veličinama. Otens se sa kompanijom Sony dogovorio da koristi mehanizam patentiran od strane Phillipsa, kako bi se napravila univerzalna veličina za kasete. Prodato je više od 100 miliona primjeraka širom svijeta.

Nastavio je sa eksperimentisanjem i radom na novim nosačima zvuka, pa je tako i jedan od najzaslužnijih što je nastao kompakt-disk – u narodu poznatiji kao CD.

Povukao se iz industrije 1986. godine, a kad god su ga pitali da li je ponosan na svoje izume, isticao bi da je u pitanju bio timski rad. Jedinu žal Otens je imao zbog toga što je Sony počeo sa proizvodnjom vokmena, a ne Phillips. Nedavno su ga pitali da li veruje kako će audio-kasete ponovo “zaživjeti”, ali Otens je ipak tvrdio da “ništa ne može da bude bolje od zvuka sa CD-a”, piše b92.net.

Ostavite komentar: