Helikopter ”preživio” noć na Marsu i napravio prvu fotografiju

Helikopter ”Domišljatost” koji se odvojio od rovera ”Istrajnost” uspio je preživjeti hladnu noć na Marsu.

Američka svemirska agencija NASA je u subotu potvrdila da je rover ispustio helikopter na površinu, kao i da je ”Domišlatost” prošao važan test nezavisnosti. Sada inženjeri imaju samopouzdanja da nastave seriju vježbi zagrijavanja helikoptera prije planiranog prvog leta koji bi se trebao obaviti tokom vikenda.

”Ovo je ogromno postignuće kojem smo se radovali, a sada možemo preći na ostatak misije. Odvojena smo letjelica na Marsu i koristimo svoju energiju” – izjavio je zamjenik šefa operacija za ”Domišljatost”  Tedi Canetos.

Helikopter na solarnu energiju je na Mars stigao u “stomaku” rovera “Istrajnost” 18. februara. Rover je prošlog mjeseca odbacio zaštitni pokrivač kako bi ”Domišljatost” započeo proces izlaska na površinu Marsa. Taj proces je uspješno obavljen, a nakon toga je helikopter svojom kamerom od 13 MP napravio prvu fotografiju površine Marsa, prenosi Klix.

”Istrajnost” se odmakao od helikoptera te je tada započeto odbrojavanje od 31 dan koliko iznosi rok za”Domišljatost” da obavi pet testnih letova i tako se upiše u historiju. ”Domišljatost” bi trebao poletjeti u nedjelju 11. aprilač

Inženjeri u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon su potvrdili da je helikopter preživio niske temperature na Marsu, te da je poslao signale koji to potvrđuju.

Tokom prvog leta ove sedmice ”Domišljatost” će se podignuti s površine i lebdjeti oko 30 sekundi, a potom sletjeti. Fotografije prvog leta se očekuju 12. aprila, zatim u narednim danima slijede ostali letovi.

”Domišljatost” ima solarni panel koji skuplja energiju i puni šest litijonskih baterija. Helikopter posjeduje kompjuter koji je 100 puta moćniji u odnosu na kompjuter u ”Istrajnosti”, a opremljen je i malim grijačima koji ga kriju tokom hladnih marsovskih noći.

Ostavite komentar: