Google uvodi veliku promjenu za vlasnike Android uređaja u Evropi

Kompanija Google će korisnicima android uređaja u Evropi omogućiti izbor podrazumijevanog pretraživača između četiri opcije, među kojima je i Google pretraživač, saopštila je ta kompanija.

Najnoviji potez ove kompanije je nastojanje da ublaži zabrinutost evropskih antimonopolskih regulatora i izbjegne nove kazne.

Novi Android pametni telefoni i tableti koji budu isporučeni u Evropskoj ekonomskoj oblasti (EEA) imaće od početka 2020. godine “ekran izbora” na kojem će se pojaviti četiri pretraživača od kojih će korisnik moći da izabere podrazmevani pretraživač, navodi se u saopštenju kompanije Google, a prenosi agencija Rojters.

Provajderima pretraživača biće omogućeno nadmetanje na tenderima da dobiju mjesto na ekranima korisnika kako bi postali podrazumijevani pretraživač na početnom ekranu android uređaja, zajedno sa Google “Chrome” pretraživačem.

Tenderi će se održavati u svakoj zemlji EEA, a tri ponuđača sa najboljom ponudom za određenu zemlju pojaviće se na “ekranu izbora“, navodi se u saopštenju američke tehnološke kompanije.

Potez kompanije Google uslijedio je nakon prošlogodišnje odluke Evropske komisije da kazni tehnološkog giganta sa 4,34 milijarde evra zbog blokiranja rivala na android mobilnom operativnom sistemu.

EK je saopštila tada da je Google imao nepravednu prednost zahvaljujući unaprijed instaliranom pretraživaču “Chrome” i Google aplikacijama za pretragu na android pametnim telefonima i prenosnim računarima.

 

Izvor.(Novosti.rs)Ostavite komentar: