Google uskoro uvodi nova pravila: Gmail, Photos i Drive bi mogli da budu izbrisani

Google od 1. juna uvodi nova pravila zbog čega bi neki korisnici mogli da pronaći svoje Gmail, Drive i Photos uklonjenim sa ovih izuzetno popularnih usluga.

Google mijenja stvari od 1. juna i to bi moglo imati veliki uticaj na neke korisnike njegovih popularnih usluga Gmail, Photos i Drive. Novi uslovi će omogućiti američkoj tehnološkoj firmi da briše lične datoteke uskladištene na njenim serverima, bez potrebe za bilo kakvom dozvolom. Ovo dramatično ažuriranje prvi put je najavljeno još krajem 2020. godine, kada je Google poslao e-poštu korisnicima kako bi objasnio kako će promjene uticati na njih.

“Pišemo vam kako bismo vas obavijestili da smo nedavno najavili nove smjernice za skladištenje Google naloga koji koriste Gmail, Google disk (uključujući Google dokumente, tabele, prezentacije, crteže, obrasce) i / ili Google Photos“, objasnio je Google između ostalog u imejlu.

Google je uveo ove promene kako bi mu omogućio ozbiljno proljećno čišćenje kada korisnici prestanu da koriste ove usluge i ne trude se da obavijeste tehnološkog giganta.

“Da bi se borio protiv ovog problema, Google sada daje korisnicima dvije godine da se prijave na svoje naloge. Svako ko ostane odsutan duže od 24 mjeseca mogao bi tada da vidi kako njihovi lični podaci nestaju sa Google-a. “Ako ste neaktivni dvije godine (24 mjeseca) u Gmail-u, na Drive-u ili u Google Fotografijama, možemo izbrisati sadržaj u proizvodima u kojima ste neaktivni. Ako premašite ograničenje skladišnog prostora za dvije godine, možda ćemo izbrisati vaš sadržaj”, saopštila je kompanija.

Korisnici će dobiti više obavještenja prije nego što se porodični snimci pošalju u kantu za smeće, a svi pogođeni dobiće e-poruku da bi ih obavijestili da njihov sadržaj može biti uklonjen, pa bi trebalo da imaju dovoljno vremena da stvari dovedu u red. Takođe je vrijedno napomenuti da, iako promjene stupaju na snagu od 1. juna, nijedan sadržaj neće biti uklonjen najmanje do 1. juna 2023. godine.

To je zato što nova pravila stupaju na snagu tek u junu 2021. godine, a korisnici imaju na raspolaganju dvije godine da ih ispune. Kao i uvijek, svaki Google nalog će i dalje imati 15 GB besplatnog prostora za skladištenje na Gmail-u, Drive-u i Google Fotografijama, za šta Google procjenjuje da bi većina njegovih korisnika trebalo da traje nekoliko godina.

Iako ova promjena možda neće svima prijati, kasnije tokom ovog mjeseca stižu bolje Google vijesti. Generalni direktor Google-a Sundar Pichai rekao je investitorima da očekuju neka “značajna ažuriranja i najave proizvoda” tokom konferencije programera kalifornijske kompanije, koja traje od 16. do 18. maja.

Ostavite komentar: