Google search: Pravo na brisanje informacija

Google je nesumnjivo jedno od najboljih i najbogatijih mjesta za pretraživanje informacija na internetu, pa korisnici imaju pristup bogatom resursu koji može da ih informiše o skoro svemu.

To bi od danas donekle moglo da se promijeni, bar kada je Evropa u pitanju, budući da posljednja velika Google vijest govori o tome da je Evropski sud pravde donio odluku koja je u vezi sa „pravom da se bude zaboravljeno,“ te rezultatima Google pretraga.

Novo pravo omogućava da bilo ko zatraži uklanjanje privatnih informacija, a u slučaju da su neadekvatne, ili da više nisu relevantne, a tu su uključene i informacije o prethodno počinjenim krivičnim djelima. Ukoliko zahtjev bude bio u skladu sa novim zakonom, Google će biti u obavezi da obriše informacije na koje se zahtjev odnosi, a vrijeme će pokazati da li će obrisani podaci nestati iz globalne, ili samo iz pretrage na području Evrope, prenosi PC Press.

Iako „pravo da se bude zaboravljeno“ doprinosi očuvanju privatnosti korisnika, ipak utiče i na slobodu govora, a zbog toga što nije teško zamisliti načine na koje može da se zloupotrebi kako bi se manipulisalo rezultatima pretraga.Ostavite komentar: