Google prekida saradnju s Huawei

Alphabet Inc’s Google, krovna Googleova firma, prekida saradnju s Huawei, javio je Rojters.

Još uvijek nije riječ o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako veliki udarac za azijsku kompaniju koja se posljednjih nedjelja našla na udaru Donalda Trampa.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje telefona koji imaju Android. Takođe, izgubiće pristup Google Play Storeu i Gmailu.

– Huawei će moći korisiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Guglovim servisima i aplikacijama – rekao je izvor za Rojters.

Detalji ovog prekida saradnje još se uvijek dogovaraju u Googleu.

Iz Huaweija zasad nisu imali komentara.

Huawei će i dalje imati pristup onim verzijama Android operativnog sistema koje su besplatne, odnosno koje su dostupne preko takozvanog “open sourcea”.

Međutim, Google će prestati pružati bilo kakvu tehničku podršku i saradnju Huaweiu.

Iz Huaweija su već kazali kako su posljednjih nekoliko godina proveli pripremajući plan i razvijajući vlastitu tenologiju u slučaju da im se blokira korišćenje Androida. Neki dijelovi te tehnologije, kako su kazali iz firme, već se koriste u Kini.

NASTAVAK VELIKIH PROBLEMA ZA HUAWEI

Podsjetimo, Huawei se u prošloj nedjelji našao pod snažnim udarima Donalda Trampa.

Američki predsjednik sredinom nedjelje je proglasio “vanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što prvo pogađa Kinu.

Prema saopštenju iz Bijele kuće, Trampova uredba smjera “zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorištavaju ranjivosti u informacijsko i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama”. Njom se ministru trgovine daje moć da “zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti”.

 

Izvor.(Index.hr) 

Ostavite komentar: