Google omogućio brisanje podataka o lokaciji i aktivnostima

Google je obećao početkom godine opcije koje će korisnicima omogućiti automatsko brisanje zabilježenih lokacija i podataka o njihovim aktivnostima, a sada se ta opcija pojavljuje korisnicima.

Na Google-ovom Twitter profilu pojavila se informacija kako kompanija sprema opciju kojom će korisnici sami moći da odrede koliko dugo će podaci o njihovim aktivnostima na vebu i unutar aplikacija ostati zabilježeni.

Promjena se zasad odnosi na korisnike Android i iOS uređaja na kojima će biti dostupna opcija unutar njihovih Google naloga (odnose se na Location History i Web & App Activity). Korisnici će moći da postave jednu od dvije opcije, podaci se automatski brišu u roku od tri mjeseca ili u roku od 18 mjeseci od njihova generisanja.

Kako prenosi PC Press, postoji i treća opcija, podaci se čuvaju sve dok ih korisnik sam ručno ne obriše kada to bude htio. Do sada nije postojala opcija automatskog brisanja podataka, već je korisnik mogao da odabere kompletno ručno brisanje podataka ili samo dijela njih.

Ostavite komentar: