Google je brzo uklonio: Aplikacija špijunirala demonstrante u Bjelorusiji

Kompanija Google uklonila je iz svoje prodavnice Google Play mobilnu aplikaciju Nexta Live koja je prikupljala privatne podatke o demonstrantima iz Bjelorusije.

Aplikaciju su postavile nepoznate osobe, a bila je dostupna tri nedjelje u zvaničnoj Google Play prodavnici, preuzeta je nekoliko hiljada puta i dobila je stotine recenzija.

Nexta Live je predstavljena kao zvanična Android aplikacija za Nekstu, nezavisnu bjelorusku novinsku agenciju koja je stekla popularnost kod demonstranata protiv režima u Bjelorusiji nakon što je razotkrila zloupotrebe i policijsku brutalnost tokom nedavnih antivladinih demonstracija u toj zemlji.

Međutim, u izjavi objavljenoj na Telegramu prošle nedjelje, Neksta je rekla da aplikacija nije povezana sa njenom uslugom i da je dizajnirana za prikupljanje podataka od korisnika i de-anonimizaciju, odnosno razotkrivanje ko su posjetioci protesta.

Za sada, nema jasnih dokaza ko je na Google postavio fejk mobilnu aplikaciju ali je šteta već nanijeta hiljadama korisnika kojima je ona krala lične podatke, dok se, prema pisanju ZDNet, aplikacija povezuje i sa jednim domenom u Rusiji.

Neksta je inače grupa ljudi koja se umrežila na jednom kanalu aplikacije za razmjenu poruka Telegram i prije predsjedničkih izbora u Belorusiji, ali je stekla višemilionski auditorijum upravo tokom demonstracija građana nezadovoljnih rezultatima nedavno održanih izbora u toj zemlji, prenosi B92.

Ostavite komentar: