Google će uskoro blokirati logovanje iz ugrađenih browsera

Aplikacije na mobilnim uređajima, kao što su Facebook, Instagram, Reddit i druge, stižu sa svojim ugrađenim browserima. Ideja iza ovoga je da će korisnici nastaviti da koriste aplikaciju čak i kada kliknu na link. Međutim, problem sa ugrađenim browserima je što se mogu koristiti za probijanje sigurnosti i hakerske napade.

Google je svjestan ovoga i kompanija je najavila da će od juna blokirati logovanje iz ugrađenih browsera.

Prema navodima kompanije: “MITM presreće komunikaciju između korisnika i Google-a u realnom vremenu kako bi prikupio podatke o korisniku i logovao se. Kako nije moguće utvrditi razliku između legitimnih logovanja i MITM napada na ove platforme, Google će blokirati logovanje iz ugrađenih browsera od juna”.

Za one koji ne znaju, MITM napadi predstavljaju situaciju gdje hakeri kradu login podatke korisnika kada ih ovaj unosi. Ovo se često može vidjeti u phishing e-mailovima, gdje se dobijaju poruke za koje možete misliti da su od banke, a kada kliknete na link i unesete svoje podatke oni bivaju ukradeni.

Google promjena je dobra vijest za one koji se ne osjećaju bezbjedno tokom logovanja u svoje Google naloge preko ugrađenih browsera, prenosi benchmark.rs.

 

Ostavite komentar: