Francuski mediji se izborili za autorska prava – tehnološki gigant Google mora da “odriješi kesu”

U posljednje vrijeme Francuska se “okomila” na Google, koji je morao da popusti pod pritiskom.

Razlog su autorska prava, odnosno plaćanje za plasiranje medijskih vijesti preko ove platforme. Po tome, tehnološki gigant treba da plati 76 miliona dolara grupi francuskih medija, u naredne tri godine, a britanska agencija “Reuters” imala je uvid u aktuelne dokumente.

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Google spreman da plati 22 miliona dolara godišnje grupi u kojoj je više od 120 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što sa svakim od njih potpiše zasebni sporazum.

Drugi dokument je nagodba po kojoj je div iz Silicijumske doline pristao da plati deset miliona dolara istoj medijskoj grupi, u zamjenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od sljedeće tri godine.

Sve u svemu, Francuzi su uspjeli da “riješe” ovo pitanje s Googleom, koje je godinama prolazilo nezapaženo. Prema sporazumu, najviše novca dobija “Mond” iz Pariza (1,3 miliona dolara), a najmanje “La Voix de la Haute Marne” (13.741 dolara), prenosi dalje “Reuters”.

Iz Googlea nisu željeli da komentarišu finansijske aspekte tog sporazuma. Francuska je, inače, izglasala novi zakon o autorskim pravima, u sklopu šireg zakona Evropske unije.

U skladu sa njim, Google i druge velike internet platforme moraju da plaćaju za medijski sadržaj koji koriste za svoje informativne usluge onlajn. Zanimljivo je da su ovaj dogovor osudili drugi francuski mediji koji nisu dio te priče. Tvrde da je on tajan, nepravedan i mimo zakona, piše Telegraf Biznis.

Ostavite komentar: