Fizičari napravili mjehur od sapunice koji nije pukao više od godinu dana

Istraživači sa Univerziteta u Lilu smislili su način kako da produže inače kratkotrajan život mjehura od sapunice i objavili da njihov balon nije pukao 465 dana.

Fizičari sa Univerziteta u Lilu objavili su svoje rezultate u časopisu Physical Review Fluids, i naveli kako su produžili „krhki i efemerni“ životni vijek jednog mjehurića na nevjerovatnih 465 dana.

Prema autorima studije, tipičan mjehur od sapunice za kupanje ili za pranje sudova traje samo nekoliko trenutaka prije nego što pukne što zbog „drenaže izazvane gravitacijom i/ili isparavanja tečnosti“.

U svojim eksperimentima, tim je proučavao tri različite vrste mjehurića: tradicionalne mjehuriće od sapuna, mehire nastale na bazi vode i gasa, kao i mjehuriće na bazi i glicerola.

Pratili su mjehuriće koristeći vagu i kameru. Kao što se i očekivalo, mjehurići od sapuna živjeli su oko minut prije nego što su pucali, dok su gasni na bazi vode trajali malo duže, i pucali u perodu od 6 do 60 minuta. Sa dovoljno visokom koncentracijom glicerola, vodeno-glicerolski mjehuri su ostali netaknuti znatno duže, a najdugovečniji je preživio 465 dana nakon što je napravljen.

Istraživači ističu da dugovječnost ovog mjehura od vode i glicerola podstiče upravo od stabilizacijskih efekata koje ima glicerol, jedinjenje koje se inče koristi kao dodatak u proizvodnji hrane i lijekova.

„Glicerol ima jak higroskopski efekat i poznato je da apsorbuje i vodu iz vazduha. Smatramo da ova apsorpcija vode kompenzuje isparljivost, dok prisustvo čestica glicerola onemogućava da voda iscuri iz mjehura, što inače uzrokuje njihovo pucanje“, dodaju istraživači.

Uprkos tome što bi postignuća francuskih fizičara laicima mogla da izgledaju kao potpuno besmislena i nepotrebna, profesor matematike sa Univerziteta u Njujorku, Leif Ristrof, ističe da ovi rezultati mogu imati vrlo značajnu praktičnu primjenu.

Ristrof, koji je specijalizovan za dinamiku fluida i proučava nauku o mjehurićima, rekao je da veliki broj istraživača u medicini, kao i ostalim proizvodnim djelatnostima nastoje da saznaju što više o načinima borbe protiv isparavanja.

 

 

Ostavite komentar: