Fejsbuk dobija svoju kriptovalutu i to početkom sljedeće godine

Kompanija Fejsbuk je prošle godine u junu predstavila svoju kriptovalutu pod nazivom Libra, da bi ona potom bivala odložena u nedogled.

Poslije svih prepreka, ona bi mogla konačno da ugleda svjetlost dana, i to početkom naredne godine. Kako tvrdi „Financial Times“, troje neimenovanih ljudi je uključeno u ovaj projekat, što sugeriše da će Libra biti limitirana verzija onoga što je Fejsbuk originalno zamislio.

Ona je prvobitno trebala da predstavi nekoliko digitalnih novčića, dok bi neke od njih predstavljale fizičke valute kao na primjer američki dolar, dok bi druga bila sačinjena od svih novčića.

Sada, Libra bi navodno trebala da predstavi samo jednu valutu, onu koja je povezana sa američkim dolarom. Ipak ona će imati veliku konkurenciju pošto su iste postale veoma popularne, te kompanije kao Coinbase, Tether Limited i Paxosimaju svoju verziju iste, a njihovo tržište ide od stotinu miliona do čak milijarde dolara. Poenta tih digitalnih novčića je da predstavi stabilnu valutu, za razliku od kriptovaluta kao što je Bitkoin, prenosi portal „Mondo“.

Da bi stigla do te pozicije, Libra je morala da ukine partnerstva sa brojnim kompanijama, izdvaja se najviše Pej Pal, te je isto tako morala da angažuje nove ljude u upravi, kao što je trenutni predsjednik kompanije Stjuart Levi. Mnoge centralne banke i regulatori su bili zabrinuti zbog ove valute, te je zbog tog razloga i promijenjena odluka da to bude samo digitalni novčić koji je u vezi sa američkim dolarom.

Pretpostavlja se da će Fejsbuk uskoro predstaviti i Libra „novčanik“ koji se originalno zvao Kalibra, da bi u maju ove godine promijenio ime u Novi. Uz pomoć istih, moći ćete preko aplikacije da šaljete i primate Libra tokene, i to preko mesindžer i VacAp aplikacija.

 

 

Ostavite komentar: